Resepi Rendang Daging

rendang pedas daging

Bahan-bahan:
1. 1/4 kg daging
2. 1 biji kelapa parut
3. 2 sudu kerisik
4. 6 ulas bawang merah
5. 1/2 inci lengkuas
6. 1/4 inci halia
7. 2 batang serai
8. 1/4 inci kunyit hidup
9.  3 sudu cili kering kisar
10. sehelai daun kunyit
11. garam
12. gula
13. 1 keping asam keping

Cara Memasak:
daging potong dadu dan nipis. perah kelapa parut dengan sedikit air untuk ambil santan. hiris bawang merah, halia, lengkuas, serai dan kunyit hidup. blender sampai dekat2 nak lumat dengan sedikit air. (nota - jangan lumat sangat, nanti makan tak rasa bahan2 ni). panaskan kuali. masukkan bahan yang dah diblender tadi. bila dah mendidih, masukkan daging. kacau. lepas tu masukkan cili kering yang dah diblender (nota - nak pedas lagi boleh extrakan cili). kacau lagi. dah agak2 sebati bahan dengan daging, masukkan santan. kacau selalu supaya santan tak berketul. last sekali masukkan kerisik dan daun kunyit yang dah dihiris kecil2. jangan lupa masukkan sama garam, gula secukup rasa. asam keping pun jangan dilupakan..hehe. masak sampai agak kuah agak kering dan pecah minyak. dah siap. senang dan simple jer buat rendang ni. boleh lah dimakan sama nasi atau ketupat..hehe

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Real Time Web Analytics