Tempat Menarik Di Langkawi - 2 Hari Pusing Pulau (Pt 3)

(sambungan dr Pt 2)...

detail tentang sejarah mahsuri a to z ada dipamer dalam muzium, tapi sayang kami xdibenarkan amik gambar. bila tiba show time, bunyi  caklempong bergema memenuhi ruang kompleks. bila dok dalam muzium, baca satu-persatu kisah mahsuri, sambil bergema bunyi muzik caklempung kat luar.. wauu.. terasa mcm berada di zaman dulukala...huhu.

caklempong
selesai jengok2 dalam muzium, kami keluar. kebetulan time tu show caklempung baru abis, kami ramai2 pown pakat pi lah kerumun kat caklempung corner. masing2 try bakat, amik n ketuk alat2 muzik yang ada.. klana cuba jugak test ketuk2.. tapi yang keluag hanya bunyi pung..pung..pung. xdengar pun bunyi caklempung...caklempung...caklempung...hoho

dah puas ronda n shopin (ada sorang tu siap beli handbag yaww.. hehe),maka kami mula bergerak ke beras terbakar. dalam perjalanan, banyak kedai jual minyak gamat n pemandangan sawah padi luas terbentang.. sangat indah. sampai kat area kilang padi, klana dapat lihat kumpulan burung2 kecil tengah kerumun timbunan padi.. sangat banyak padi dan burung time tu.. baru klana paham.. that why ikut sejarahnya, dulu2 kawasan padi nie jadi tumpuan serangan siam. untuk kuasai hasil2 padi nie agaknya. and that why jugak orang2 langkawi kumpulkan and bakar padi2 tue.


3. Beras Terbakar

tempat menarik di langkawi
pintu masuk ke beras terbakar ni agak tersorok siket. nasib baek nampak pintu gerbang dia di celah-celah kedai. sepanjang jalan (lbh krg 100m) menghala ke beras terbakar, dipenuhi bazar kiri-kanan jalan. time balik, klana singgah beli key chain kat cnie. di samping tu, banyak dijual makanan laut kering (ikan kering, ikan bilis, udang n kupang kering, etc) n kuih2 kering (baulu, bangkit, mcm2 lagi). depan bahagian car park dekat kaw bazar nie ader gerai makan. memandangkn time tu dah pukul 2 ptg n perut masing2 dah berbunyi caklempung.. hihik.. maka acara mengisi perut bermula. kami gi ke gerai jual bihun sup n laksa. klana order laksa.. wahh, sgt wangi aroma n terasa banyak ikan segar dalam kuah dia. cucur udang cicah kuah kacang pown ada di cnie.

tempat menarik di langkawi
Beras terbakar nie sebenagnya berada di kawasan halaman rumah orang n if gi tengok dekat2, memang boleh nampak lagi kesan2 hitam bekas beras yang dibakar pada zaman dulu.

4. Cable Car

tempat menarik di langkawi
Dari beras terbakar, kami menuju ke tempat yang excited sangat2 klana nak lawat.. iaitu.. langkawi cable car kat gunung mat chincang. hurrayy.. akhirnya berjaya jugak klana menjejakkan kaki kat cnie. cable car nie dipenuhi dengan bangunan rekabentuk moden n kaler terang yang menarik. ada kedai, restaurant, cenderahati banyak kat sini. biasalah kan, tempat tumpuan pelancong, ni lah kedai fav yang biasa ada.


tempat menarik di langkawi
masa kami sampai, time dah petang (coz agak jauh perjalanan dari beras terbakar tadi) keadaan angin bertiup sangat kuat. kami dimaklumkan dalam cuaca begini kabel car tak beroperasi. n memang betol, bila gi kaunter tiket... rasa kuciwa n nak nangiss kuat2 bila terpampang perkataan 'closed' n ada notis kata pihak pengurusan stop operasi cable car atas faktor cuaca. owhhh... berkecai sudah impian ku.. huk3x. sungguh, kira boleh nampak jugak cable car tuh terbuai2 ditiup angin. memang patut pun la pengurusan kat situ stop operasi, atas faktor keselamatan.  antara tarikan klana nak ke langkawi sebab nak naik kabel car nie laa. kemuncak dia ada jambatan gantung n boleh nampak view selat melaka sepanjang pantai hingga ke thailand. hadoi.. jadi, kami hanya dapat bersiar2 sekitar japanese garden, posing n meneruskan acara wajib.. bershopping..

5. Telaga Tujuh

langkawi
dengan perasaan frusttt membuak2, sebab xdapat naik cable car.. kami gi destinasi terakhir untuk hari tu.. ke telaga tujuh. perjalanan hanya lebih kurang 10 minit sebab sangat dekat. bertambah membuak2 macam buih sabun perasaan frust haku inih bila.. jeng3x.. nak gi tengok telaga tujuh nie kena naik bukit dengan panjat anak tangga berjumlah beribu2 lemon... eeee... lemah semangat merudum-rudum. klana terfikir kenapa lah diorang xbuat eskalator n tiba2 klana jerit...  nak balikkkk, nak balik hotel.. nak berendam kat swimming pool, bagi sejuk kan haty yang tlh berduka-lara.. (jerit memberontak.. tapi hanya jerit dalam hatie... hahaha).

tempat menarik di langkawi

view kat atas. memang bebaloi2 walau penat panjat tangga. kejauhan blh nampak kabel car yang tak dapat naik. isk3x. kat atas nie ada tebing curam n  tinggi sayup. dengar citer, ada pelancong luar jatuh kat situ, mati kepala pecah... wohoo.. ngeri .


tempat menarik di langkawi

4 ulasan:

kl@n@fana berkata...

~Juadah~ sblm btolak, mmg dh bes tbyg2 nk naik cable car tu.. tapi xader rejekikn.. insyaAllah lain kali dpt g sna akan check cuaca dulu..

Nizam Ijam berkata...

bercadang nak gi langkawi x lama lagi.. :)

kl@n@fana berkata...

~Nizam Ijam~ ooo.. besnya kalau dpt pegi lagi.. slmt bcuty der.. (^o^)v

KL@n@fana berkata...

camtue kak sumi dh g lama dulu bdg dgn klana.. thxz coz sudi sggh n komen (^o^)v

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Real Time Web Analytics