Tempat Menarik Di Langkawi - 2 Hari Pusing Pulau (Pt 1)

"assalamualaikum n salam sejahtera.. tuan2 n puan2, kejap lagi kita akan mendarat di langkawi airport, sila pastikan semua pakai bla3x..  sila off kan device, henpon, bla3x..." gitu lah ayat klise  tanda sat lagi dah nak landing... whuaha.. teruja nya, impian klana untuk cuti-cuti malaysia ke langkawi akhirnya akan jadi realiti.. welcome to da island of lagends...

tempat menarik di langkawi
sebaik pintu pesawat bukak, kami berbaris turun. then, rilek kejap kat dalam terminal. wpon lapangan terbang langkawi kat padang mat sirat nie bertaraf antarabangsa, tapi tak la besar n sibuk sangat.  sambil jalan cari pintu exit, sempat jugak jeling2 kedai yang ada kat situ. klana singgah kedai kamera. niat hati nak usha memory card. rega dia agak murah siket compare ngan kat mainland.. owh, baru klana prasan, langkawi kan bebas cukai.. eee.. camana aku bleh lupe... aku lupe, aku lupe (ikut stail nazmi RL5.. ngee). no wonderpets la murah. so, dalam minda nie da set awal2, esok2 nak shopping sakan. yang pasti nak sambar abis-abisan satu benda nie.... cokelat!! yeapps... dengar citer cokelat kat langkawi nie murah.. siap la ko wahai poket, akan rabak haku kerjakan... hahaha (cam la banyak duit sangat.. wekk!!).

dah jumpa pintu exit n tiba kat luar main entrance, kami pun decide nak jalan kaki or amik cab. majoriti nak jalan jep, coz hotel helang tak lah jauh sangat. ader lah lebih kurang 200m kut dari airport. leh save budget pun. maka, berlenggang kangkong lah reramai , sambil2 borak n bakar lemak, sedar2 dah sampai kat lobby hotel... wheww, legaa..

tempat menarik di langkawi
hurmm.. nama hotel ni sangat unik... maybe nak relate ngan icon langkawi, tu sebab dinamakan hotel helang kot. cheq tak kisah aper pon, janji selesa n selamat. nampak pada design depan corridor n lobby agak grand jugak... ader gabungan konsep klasik n modern. lepas check in, trus ke tingkat tiga, carik bilik. da masuk bilik... jeng2.. wee.. memang kami puas ati lahhh.. terutama dengan view tingkap bilik kami..

tempat menarik di langkawi
taraa.. pic kat atas tu view out bilik kami. cantek kan. so selain acara baring2,  gosip2.. makan plus tidog.. kami akan dok berteleku reramai kat tepi tingkap..  layan panorama waktu petang.. indahnya. daun kelapa berbuai ditiup angin dengan kehijauan sawah (errk.. nampak macam dah abandoned).. waa.. romantis n jiwang sekali.. hihi. dari kejauhan boleh nampak sayup puncak gunung mat chincang n stesyen cable car. esok kami akan ke puncak gunung tu.. jadi, sebelah malam  semua beradu awal.. rest secukupnya n kumpul tenaga.. banyak tempat menarik yang nak dilawati nanti.

peta langkawi
Tempat lawatan hari pertama 1) Langkawi Underwater World, Chenang 2) Makam Mahsuri, Kg Mawat 3) Beras Terbakar, Kg Raja 4) Cable Car, Gunung Mat Chincang 5) Telaga Tujuh, Mat Chincang Nature Park.

peta tempat menarik langkawi
Lawatan hari kedua 6) Taman Buaya, Kg Kubang Badak 7) Pantai Pasir Hitam, Mukim Air Hangat 8) KILIM Geoforest Park 9) Shopping Coklat Murah, Pekan Kuah 10) Dataran Lang, Jeti Kuah 11) Shopping Barang Kulit Murah, Langkawi Parade 12) Mee Rebus Sedap, Pasar Malam Jln Bohor Tempoyak.

~bersambung di Pt 2~



Salam Maulidur Rasul






Masalah Ketagihan







Suka Duka Rusuhan Di Mesir







Cuti Tahun Baru Cina Di The Curve Damansara

SAMBUTAN Tahun Baru Cina bakal diraikan dalam beberapa hari sahaja lagi dengan arnab mengambil alih tahun harimau mengikut Kalendar Lunar. Tahun Arnab dikatakan sebagai tahun yang memberikan kesihatan yang baik, kekayaan dan kemakmuran.

Sempena sambutan tersebut, pelbagai aktiviti menarik berlangsung bermula pada 14 Januari hingga 9 Februari depan tidak terkecuali di The Curve. Dengan bertemakan The Joys of Spring, kempen sambutan kali ini lebih menjurus kepada simbol musim bunga. Pengunjung dapat merasai suasana di dalam pusat beli-belah dengan seni guntingan kertas bersama gabungan pelbagai simbol zodiak Cina serta tanglung.

Tarikan utama bertumpu kepada simbol zodiak arnab yang lebih dikenali dalam budaya Cina sebagai binatang cerdik dan pengasih. Ia diceriakan lagi dengan hiasan pokok bunga sakura yang membangkitkan suasana sambutan perayaan. Dekorasi tersebut dilengkapkan dengan pelbagai gerai yang menawarkan hadiah dan produk sempena sambutan perayaan Tahun Baru Cina. Dalam pada itu, pengunjung juga boleh membeli pelbagai jenis barangan daripada August Eight Collection, Clarity Enterprise, ETC, Fujimori, Juice Work, Little Diva, Sweet Memory dan Yours Truly Floral & Gifts.

Sepanjang kempen, sambil membeli-belah pengunjung yang datang berpeluang menonton persembahan menarik seperti tarian singa yang menampilkan aksi akrobatik daripada Kwong Ngai Acrobatic Lion Dance Troupe yang terkenal di peringkat antarabangsa selain tarian naga, 5 Emperor dan persembahan gendang 24 musim.

Persembahan lain termasuklah persembahan perubahan mimik muka Cina kuno, muzik instrumental yang dimain menggunakan alat muzik klasikal dan tarian tradisional bagi memeriahkan suasana. Turut diadakan ialah demonstrasi seni halus ukiran patung doh dan gula tarik. Pengunjung berpeluang menikmatinya manisan itu dengan percuma.

Bagi pengunjung yang mahu meluangkan masa bersama keluarga dan rakan-rakan, mereka boleh memilih beberapa restoran di situ. “Kami menyambut kedatangan para pengunjung dengan memberikan pengalaman membeli-belah istimewa dengan menampilkan budaya dan tradisi bersempena dengan perayaan Tahun Baru Cina. “Ia bertepatan dengan tujuan kami untuk memberikan pengalaman unik yang diingati sampai bila-bila selain berseronok bersama keluarga dan rakan-rakan,” kata Pengurus Pusat The Curve, Adele D. Flores.

kredit: kosmo

p/s: bagi yang tak balik kampung, selain g rumah terbuka, boleh lah berkunjung kat the curve nie. sebut tentang chinese new year, klana masih ingat keenakan kuih bakul (halal), arwah abah bawak balik setelah bekunjung rumah rakan-rakan dia. x silap ingredient kuih ni lebih kurang ngan dodol kita, cuma bau dia cukup wangi menawan selera. maka, dok la kami adik beradik, ngap2 makan berebut-rebut. maklum lah, bleh jumpa setahun sekali jer kan..hahaha. yang lebih-lebih tu mak akan potong kecik-kecik, pastu goreng celup tepung.. wahhh.. nyum2. 

Buat masyarakat cina, jugak especially kat nuffies team member and staff, klana ucapkan Selamat Tahun Baru Cina 2011. dengan ucapan bagi la angpow ke, BE ker.. lebih-lebih sikit tahun nie.. eceli, klana baru wat cashout baru-baru nie. tu untuk earning yg lepas-lepas. untuk coming soon, nampaknya blom sangkut sebarang BE lagik... siann nya isk3x... (harap-harap incik nuffnang sudi la 'terbace' and take da action tentang keluhan hati ku inih.. (=_=) + (@_@) = (T_T)

Keindahan Alam - Pemandangan Menarik Di China

China adalah negara yang kaya dengan sumber daya pelancongan termasuk keindahan lanskap, sungai menawan, mata air, air terjun, senibina kuno yang megah, haiwan dan tumbuhan aneh serta pelbagai struktur dan tapak bersejarah.

Ada 29 tapak warisan termasuk dalam "Senarai Warisan Dunia" oleh UNESCO, iaitu 3 warisan alam semulajadi, 21 warisan budaya dan 4 warisan alam dan budaya bilateral.

 (sila klik imej untuk lihat dengan lebih jelas lagi)

Selain tapak warisan alam, China juga mempunyai banyak tempat-tempat yang mempunyai pemandangan indah dan  kaya dengan kepelbagaian latar belakang budaya.

Hutan Buluh Shunan (Shunan Zhuhai) - terletak di sebelah barat daya pergunungan Liantian yang memisahkan wilayah Changning dengan Jiangan. Meliputi kawasan seluas 120 km persegi pada ketinggian 600 ke 1000 m. Pada bahagian tengah kawasan ini, hampir 5000 hektar ditumbuhi oleh sejenis buluh besar yang tinggi dan tegak (species Phyllostachys Pubescens). Di Chengdu terletak wilayah habitat haiwan panda yang terkenal. Keindahan Shunan menjadi inspirasi kepada pelukis pemandangan hutan buluh Zheng Banqiao pada zaman Dinasti Qing. Pengambaran filem Crouching Tiger, Hidden Dragon juga dilakukan di sini.

Air Terjun Nuorilang (Nuorilang Waterfall) - Dalam banyak-banyak air terjun cantik di Jiuzhaigou, air terjun Nuorilang yang paling menakjubkan sekali. Ia terletak pada ketinggian 2365 m dari aras laut. Lebarnya 325 m dan tinggi 30-40 m. Sebanyak 5.8 cubic m air per saat mengalir melalui air terjun ini.

Sungai Yangtze (Changjiang) - hampir 6300 km, adalah sungai terpanjang dan terbesar di China, manakala ke tiga di dunia selepas sungai Nil di benua Afrika dan sungai Amazon di Amerika Selatan. Punca sungai ini bermula di bahagian barat gunung Geladandong, puncak utama rangkaian banjaran Tanggula di dataran tinggi Qinghai - Tibet, bahagian barat daya negara China.

Hutan Spruce Xueling di pergunungan Tianshan - kekal semenjak 40 juta tahun lampau. Ia seperti fosil hidup di kawasan pergunungan itu. Pada hujung bulan Oktober, angin sejuk dari Siberia tiba membawa sama kehadiran salji. Dengan diselimuti keputihan salji, keadaan begitu tenang, manakala pohon-pohon spurce seperti berdiri tegak seolah-olah barisan tentera yang memakai mahkota.

Yehliu - nama sebuah tanjung terletak di utara Taiwan. Ketinggiannya bermula dari 1700 m mencuram turun ke aras laut. Sekiranya dilihat dari udara, bentuk tanjung ini se akan-akan seekor penyu raksasa. Oleh itu, tanjung ini juga digelar 'Yehliu Turtle'.

Heavenly Lake - gunung Changbai merupakan salah satu daripada 10 gunung terkenal di China yang mempunyai keindahan alam luarbiasa. Gunung ini termashyur dengan tasik kawah menakjubkan, flora dan fauna serta kaya dengan pemandangan puncak bersalji. Dengan hutan dan salji terbentang saujana mata memandang, ditambah kehadiran tasik dan air terjun tercantik di utara China, menjadikan kawasan ini digelar 'Great Eurasian Green Gallery'.

Badain Jaran - padang pasir ke empat terbesar di dunia. Terletak di utara sempadan Hexi, keluasannya dianggarkan 49,000 km persegi. Di sini terdapat bukit pasir terbesar sekali di dunia.

Gunung Huangshan (Yellow Mountain) - terletak di selatan wilayah Anhui. Tidak diragui ia adalah gunung paling terkenal di negara China sehingga keindahannya kerap diabadikan dalam bentuk lukisan. Pada tahun 1990, ia diwartakan sebagai warisan alam semulajadi dan budaya dunia oleh ahli jawatankuasa warisan UNESCO.

Gua Zhijin - terletak di Bijie dalam wilayah Guizhou, di antara sungai Luichong dan Sancha. Kedua-dua merupakan sumber bagi sungai Wujiang. Zhijin merupakan gua di dalamnya terdapat sungai panjang yang telah kering sejak lama dahulu. Sekitar 1.2 juta tahun lampau, gua ini telah roboh disebabkan hakisan dan hanyutan tanah lalu membentuk ruang besar di dalamnya.

Peak Tomur - menjadi puncak tertinggi di gunung Tianshan iaitu 7439 m dari aras laut. Terletak di barat laut wilayah Wensu, kedudukan geografinya menjadi titik pertemuan penting yang menjadi laluan penghubung antara dunia barat dengan negara China pada zaman silam dahulu.

Guilin - menjadi buah mulut dan pujian orang ramai serata dunia kerana dikatakan antara tempat tercantik di China. Pepatah Cina mengatakan 'Guilin tempat tercantik dan merupakan syurga dunia'. Dengan memiliki bukit menara batu kapur serta aliran air sungai Li yang jernih, ia sering menjadi bahan karya seni lukis dan sajak masyarakat China.

Sawah Padi Bertingkat Longji (Dragon's Backbone Terraced Rice Fields) - mendapat pujian sebagai keajaiban seni pertanian di China! Ia merupakan warisan kuno yang dipusakai sejak 700 tahun lampau. Panorama ketika sawah digenangi air atau warna kekuningan bila padi masak menjadikan ia suatu pemandangan antara tercantik di negara China.

Tentang Senyum

Kita SENYUM ketika masih bayi...





Ketika usia muda... SENYUM menambah cantik wajah!





meski pun kecantikan pudar di mamah usia.. mereka SENYUM tanda gembira!!


Tak kira apa berlaku pada kita,
kekal kan senyum di wajah...
kerna ia menyerlahkan kecantikan,
juga menambah pahala,
kerna SENYUM itu adalah sedekah.



Kisah Buaya - Trauma Setelah Tertelan Handphone

Gena3x.. sblom nie kan orang da pesan kat awak, tapi awak degil, x nak dengar kata. selalu dok peringat, time makan toksah maen ikut bedal ajer. nengok-nengok dulu aper yang nak di telan tuh... memang sang bedal btol la awak inih!  eeee,  geram3x... nasib baek tak ader cuping telinga, idak lama dah kena piat-piat ngan haku... miahahahhh!

KIEV, Ukraine - Seekor buaya berusia 14 tahun, Gena enggan makan sebarang makanan selepas ia menelan satu telefon bimbit milik seorang wanita yang terjatuh ke dalam kurungan haiwan itu di sebuah akuarium di bandar Dnipropetrovsk.

Pada mulanya, para pekerja akuarium itu tidak percaya dakwaan wanita tersebut yang berumur 20-an bahawa telefon bimbitnya ditelan buaya tersebut.

"Namun, apabila telefon itu berbunyi dan bunyinya datang dari dalam perut buaya tersebut, kami mengetahui dia (ibu tersebut) tidak berbohong," kata seorang pekerja di akuarium berkenaan, Alexandra.

Wanita berkenaan terjatuh telefon itu semasa dia mahu merakamkan aksi buaya tersebut sedang membuka mulutnya.

Ekoran tertelan telefon itu, buaya tersebut tidak makan selama empat minggu dan kelihatan murung dan sakit.

Alexandra berkata, kelakuan buaya jantan tersebut berubah selepas ia menelan telefon itu kerana ia kini bergerak amat perlahan dan kurang berenang berbanding sebelum ini.

Ketua doktor haiwan, Oleksandr Shushlenko berkata, jika buaya berkenaan masih enggan memakan sebarang makanan, haiwan itu akan menjalani pemeriksaan sinar X. - AP


Snow Walk i City Sesuai Untuk Keluarga Beriadah

SHAH ALAM - Sesiapa sahaja pasti mengimpikan untuk merasai keseronokan menggelongsori keputihan dan kedinginan salji. Namun untuk ke negara-negara Eropah pada musim sejuk, bajet mungkin menjadi penghalang. 

Tetapi, hari ini, impian itu mungkin menjadi kenyataan apabila i-City kini menawarkan pakej keseronokan berganda untuk anda merasai sendiri kesejukan bermain salji tanpa perlu memperuntukkan wang yang banyak.

Berkeluasan 50,000 kaki persegi, Snow Walk adalah sebuah taman tema salji yang mula dibuka kepada orang ramai bermula Januari 2011. Ia amat sesuai untuk membawa keluarga beriadah sambil menikmati suasana yang dingin.

 Peta lokasi ke Snow Walk, i-City, Shah Alam (klik untuk lebih jelas)

Ia tidak sekadar gah dengan keluasannya yang mengagumkan, malah turut mempunyai keunikan tersendiri kerana menggunakan teknologi dari Korea dan tenaga pakar dari China. Snow Walk yang melibatkan pelaburan bernilai RM10 juta ini dilengkapi kilauan lampu LED serta 100 ukiran ais yang diukir khas oleh tenaga profesional dari Harbin, China. Menariknya, pengukir ais profesional itu terpaksa berkampung di Malaysia selama dua bulan bagi menghasilkan ukiran terbaik.

Pengukir ais dari Harbin, sedang menjalankan kerja-kerja mengukir ais di pusat budaya zodiak di Snow Walk.

Dengan suhu serendah -5 darjah celcius, salji tiruan yang meyelubungi Snow Walk dikatakan hampir 90 peratus menyamai salji semula jadi. Ini kerana, salji yang diimport khas ini mempunyai struktur yang lebih ringan, halus dan lembut serta bakal mencetuskan pengalaman baru buat pengunjung terutama yang belum pernah melihat atau menyentuh salji.

Tiket untuk masuk ke taman tema Snowalk adalah sebanyak RM25 bagi orang dewasa dan RM20 bagi kanak-kanak. Bayaran yang dikenakan itu termasuk dengan baju sejuk. Kasut pula boleh disewa dengan bayaran sebanyak RM10. Snowalk dibuka pada jam 10 pagi hingga 1 pagi untuk hari Isnin hingga jumaat, manakala pada jam 10 pagi hingga 2 pagi pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum. - SelangorKini.



Updated 10/06/11: Gambar-gambar ketika melawat Snow Walk i-city, Shah Alam

Tempat beli tiket masuk ke SnoWalk. Harga Rm25 untuk dewasa, kanak-kanak Rm20 (termasuk kos sewa baju sejuk). Siapa datang dengan own transport, boleh redeem Rm10 parking fee masa beli tiket kat sini.


View pintu masuk utama bangunan SnoWalk. Pic nie klana snap time nak malam. So, boleh nampak pokok2 dengan cahaya lampu macam2 kaler di bahagian halaman bangunan nie. Nak tengok effect lampu warna-warni, kena lah datang waktu malam..


Bahagian tempat ambik baju sejuk. Ader macam2 kaler n design, pilih lah mana berkenan di hati, kena pakai, jangan tak pakai.. coz tempat nak masuk nanti tu tersangat lahhh sejukkkk... sama sebijik cam kat obersea nun..hehe


Bagi yang datang dengan pakai heels, sangat disarankan sewa kasut but kat sini. kadar sewa Rm10, siap pakej dengan stokin sekali. Kat dalam sangat sejuk n beberapa tempat agak slippery, jadik elok sewa untuk faktor keselamatan n keselesaan.


Laluan utama kat bahagian dalam SnoWalk. Penuh dengan salji yang memutih. sepanjang laluan diletakkan blok2 ais berbagai bentuk yang boleh bertukar2 kaler. kejap biru, kejap pink, hijau, etc. memang sangat2 menarik!


penguin bercahaya..


untuk rasa jadi orang eskimo.. boleh la try masuk dalam igloo nie..hhaha..


banyak blok ais berbagai2 bentuk ada kat dalam nie...


ranting pokok dipenuhi salji.. pemadangan macam kat negara sejuk.. sangat cantek!!



SnoWalk i-City Sesuai Untuk Keluarga Beriadah

SHAH ALAM - Sesiapa sahaja pasti mengimpikan untuk merasai keseronokan menggelongsori keputihan dan kedinginan salji. Namun untuk ke negara-negara Eropah pada musim sejuk, bajet mungkin menjadi penghalang. 

Tetapi, hari ini, impian itu mungkin menjadi kenyataan apabila i-City kini menawarkan pakej keseronokan berganda untuk anda merasai sendiri kesejukan bermain salji tanpa perlu memperuntukkan wang yang banyak.

Berkeluasan 50,000 kaki persegi, Snow Walk adalah sebuah taman tema salji yang mula dibuka kepada orang ramai bermula Januari 2011. Ia amat sesuai untuk membawa keluarga beriadah sambil menikmati suasana yang dingin.

 Peta lokasi ke Snow Walk, i-City, Shah Alam (klik untuk lebih jelas)

Ia tidak sekadar gah dengan keluasannya yang mengagumkan, malah turut mempunyai keunikan tersendiri kerana menggunakan teknologi dari Korea dan tenaga pakar dari China. Snow Walk yang melibatkan pelaburan bernilai RM10 juta ini dilengkapi kilauan lampu LED serta 100 ukiran ais yang diukir khas oleh tenaga profesional dari Harbin, China. Menariknya, pengukir ais profesional itu terpaksa berkampung di Malaysia selama dua bulan bagi menghasilkan ukiran terbaik.

Pengukir ais dari Harbin, sedang menjalankan kerja-kerja mengukir ais di pusat budaya zodiak di Snow Walk.

Dengan suhu serendah -5 darjah celcius, salji tiruan yang meyelubungi Snow Walk dikatakan hampir 90 peratus menyamai salji semula jadi. Ini kerana, salji yang diimport khas ini mempunyai struktur yang lebih ringgan, halus dan lembut serta bakal mencetuskan pengalaman baru buat pengunjung terutama yang belum pernah melihat atau menyentuh salji.

Tiket untuk masuk ke taman tema Snowalk adalah sebanyak RM25 bagi orang dewasa dan RM20 bagi kanak-kanak. Bayaran yang dikenakan itu termasuk dengan baju sejuk. Kasut pula boleh disewa dengan bayaran sebanyak RM10. Snowalk dibuka pada jam 10 pagi hingga 1 pagi untuk hari Isnin hingga jumaat, manakala pada jam 10 pagi hingga 2 pagi pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum. - SelangorKini.





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Real Time Web Analytics