Tempat Menarik Di Pahang - Tasik Chini (Pt 1)

tasik chini
assalam. cuti sekolah baru nie klana n family telah melawat satu tempat yang dah lama sangat kami teringin nak pegi.. Tasik Chini, salah satu natural lake terbesar di Malaysia selepas Tasik Bera. Banyak perkara menarik tentang Tasik Chini nie. klana share info yang diambik dari brochure Tasik Chini Resort:

"Calm and beautiful the serenity of Lake Chini belies the many secrets that it holds and hides. Indeed, Lake Chini and its surroundings are shrouded legends, some of which dates back to the 14th century. A legend has it that the monsters of the lake guard a submerged ancient Khmer City.

One of the more tales about Lake Chini is of a magical dragon, which lives in the lake. It is said to be guardian of an ancient lost city of gold, which lies in the lake. This local "Loch Ness Monster" has allegedly been sighted many times over the year by villagers who live beside the lake, but to date, no scientific evidence has been found to prove this existence, thus remaining a mystery possibly for year to come.

Lying majestically among 12,000 acres of lush tropical wildness is Lake Chini, Malaysia's second largest natural lake. Located in the wilds, it's a great place to unwind. Lake Chini is made up to series 12 freshwater lakes covering a large area of 12,000 hectares of Natural Forest.

Lake Chini is also endowed with a rich bio-diversified lush tropical wilderness that is home to 138 species of flora, 300 species non aquatic live and 144 species of fresh water fish. Between august and september the lake is transformed into a floating garden with thousand of white and pink lotus flower covering the surface. Fishing is popular activity at the lake and the best time to go angling is between november to january when the monsoon increases the size of the lake".

paint ball
Selain naik bot untuk melihat keindahan tasik, pihak Lake Chini Resort telah menyediakan macam2 lagi aktiviti lain kat sini seperti: paint ball, horse riding, canoeing, jungle trekking, fishing, camping, blow pipe challenge, visiting jakun's settlements, fish feeding, etc.

tasik chini resort
Cuti kami di Tasik Chini selama 2 malam. so, kami memilih untuk menginap di chalet kat atas. rega dia semalam rm140. overall kira memuaskan sebab faciliti masih keadaan sangat baru n selesa. harga tu masuk sarapan. cuma satu masalah kecil bila berkunjung kat sini, makanan kat cafe resort tak banyak pilihan. makan malam hanya ada nasik goreng kampung, nasik pattaya, nasik paprik n nasik goreng biasa. untuk 2 malam klana hanya makan nasik goreng kampung. harga boleh tahan.. rm10.50 sebab ada letak telur dadar n french fries. tapi masuk hari ke 2 dah start nak muak. tak dapat nak bayangkan kalau duduk lama lagi kat sini, rasanya boleh putus urat selera makan klana.. huhu.

tempat menarik di pahang
bahagian reception lake chini resort. selain masa pendaftaran, masa nak ke jeti naik bot atau ke cafe kena lalu kaunter yang comel ni dulu. klana suka dengan design backdrop dia, ada gambar bunga teratai besar. kat depan ada replika (dalam bekas kaca sebelah kanan receptionist) naga sri gumum, lagenda tasik chini...

tempat menarik di pahang
pagi isnin kami semua dah plan nak naik bot jelajah tasik chini (kami sampai petang ahad, setelah lebih 4 jam perjalanan dari kl). klana tengok pagi tu tak lah ramai orang kat jeti nak naik bot. kalau hari ahad sangat lah ramai, maybe sebab hari cuti ..

tasik chini

tasik chini
kat kaunter jeti terpampang peta tasik chini dengan pakej lawatan. boleh kita pilih mana2 tempat ikut budget kita. kami pilih pakej rm90++ yang melawat 6 tasik, empangan n kg orang asli. bila dah dapat boatman, jangan tunggu lama2, jom cepat2 turun masuk bot, siapa cepat, dia dapat duduk tempat yang best sekali.. klana rebut tempat duduk depan, pemandangan lebih jelas n senang nak ambil gambar... hehe.

bersambung di pt2..

8 ulasan:

thomas berkata...

Air di tasik cini nampak keruh,dulu kala ia jenih dan penuh dgn teratai

klANA berkata...

~Thomas~ ha ah, klana pun baru perasan.. keruh je kn air tu, mungkin sebab pencemaran hakisan.. syg kn, masa klana pegi, bunga teratai hanya ada sekuntum jer yg kembang.. huhu , ada klana ambik pic, nanti klana uploadkn dlm pt 2..

Papa-NtiQ berkata...

Kalu tak silap nak gi sini masuk jalan yang menghubungkan kuantan ke segamat kan? Rasa nye macam penah lalu jalan tu tapi tak sempat singgah. Kalu tak silap tepi jalan ada orang2 asli jual chopping board dari pokok hutan.
Hmm..ke saya dah konpius nih.

klANA berkata...

~Papa-NtiQ~ yeps.. ikut jln tu, nanti sampai simpang empat kat paloh hinai, belok kanan (dari kuantan ke segamat)

chedai berkata...

akak pun suka jalan2. Minat jugak nak ke Tasik Cini, pergi sana naik bot, so keretanya ada tempat parking ke?

klANA berkata...

~chedai~maaf, lambt reply, yeps, blh parking kt dpn resort, sy pegi taim cuti skolah, parking agak penuh, kene park jauh skit.

Amsyahril Syahril berkata...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



♥Sheyuka Inside ♥ berkata...

Assalamualaikum , boleh tak ceritakan lagi tentang aktiviti di sediakan kerana saye nak buat survey untuk lawatan universiti :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Real Time Web Analytics