Bunga Ros Pelangi - Pelbagai Gambar Menakjubkan

Pada tahun 2004, dua syarikat Belanda iaitu River Flower dan F.J.Zandbergen melakukan kajian dan berjaya menghasilkan bunga ros yang mempunyai kelopak berwarna-warni. Bunga ros pelangi atau juga dikenali sebagai ros riang dihasilkan melalui ekstrak warna tumbuhan yang disuntik ke dalam pokok induk. Kaedah ini juga boleh dilakukan ke atas pelbagai pokok bunga, terutamanya jenis Chrysanthemum dan Hydrangea. 

Sebuah syarikat penjual bunga ros, Interrose membawa masuk bunga menakjubkan tersebut buat pertama kali untuk di pasarkan di Britain. Bunga tersebut dijual dengan harga RM 117 untuk sekuntum, manakala sedozen bunga beraneka warna itu berharga RM 311.

sumber: www.pickchur.com & Agensi



18 ulasan:

fara dean berkata...

Kalaulah dapat sedozen ni..maunya saya keraskan ..tapi mahallah pulak..cantik betul!

nadzirah aqilah berkata...

cantiknye!!!

Myzul berkata...

salam..wah cantiknya bunga2 ni

~Mika Darkness~ berkata...

is this for real?! OnO
wow!! i want one!!!
huhu... kalo dpt dr ssorg kin lg bez kot. xD

kelana fana berkata...

Fara~ teknik ni kos pjagaan sgt tinggi.. suntikan warna pd pokok2 tu perlu teliti n high tech.. effect pd harga jadi mahal..

Nadzirah & Myzul~ semakin canggih agro tech, makin canggih variasi tanaman..hihi

Mika~ kalau ade jual kat mesia, blh kelana hadiah kat Mika sekuntum.. ;)

Rezy Adisty berkata...

cantik sangat

MamaYatie berkata...

cantiknyaaa.....kf kasi la ai satu..tak pun sejambak..hihi

kelana fana berkata...

Rezy~ ros warna merah, pink, putih, biru or kuning da biase.. kini ros gabungan semua warna2 tsbt.. kreatif jugak diorang kan..

Mama~ blm ade pasaran kat mesia.. kalu tdk kf blh hadiahkan ;)

NoorGie berkata...

Cantik..bestnya kalau ade yang hadiahkan sedozen...kalau la ade, saya nak awet la...heheh cantik betul...

manggosteen berkata...

huish..mahal ggiler sekuntum..

kelana fana berkata...

Lynda.GG~ mmg betul2 ada, hasil kecanggihan bio tech.. ;)

Manggosteen~ sekali sekala bagi yg mahal pd yg tersayang, mesti dia mghargai nya..kan3x :)

ROUGH.ROSA berkata...

Wah cantik sekali ros ni.. bila nak ada jual kat m'sia agaknya.. dan adakah ada org beli.. mungkin. Walaupun mahal tapi berharga untuk org yg dicintai...

tapi mungkin ros yg ditanam sendiri lagi indah dan bermakna untuk si dia..

kelana fana berkata...

~Rough.Rosa~ x slp msh blm dijual ky msia.. yeps.. tnm sdri dgn usaha titik plh kita blh puas ati beri pd seseorg.. tmbhan bla dia mghargi pberian kita..^^

aiemarL berkata...

sape tau kat mana ade juaL bunga nie kat maLaysia?
serius want 2 buy......
emaiL aiemal_2009@yahoo.com

zackmohd berkata...

kalau nak buat yang artificial punya..boleh guna kelopak bunga calathea...kering kan dulu,then dye kan pelbagai warna..pas tu gam kan guna gam panas..

klANA berkata...

zackmohd~tengs 4 da tips (^o^)v

Yna azlieyna berkata...

sekntum mhal. klau bli sedozen bru murah..brape hrga pkok die ek?

syed berkata...

kami ada jual .. benih ni.. kalo pokok.tu mahal ckit ler.. RM80++ cos penjagaan.

so DIY maklumat lanjut
:-https://www.facebook.com/pages/Belian-Online/138875699466412?ref=hl#

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Real Time Web Analytics