Nama-Nama Bunga Di Malaysia

assalam... entri kali ni bertujuan untuk share koleksi gambar bunga berserta nama-nama bunga itu (cewahh.. ayat skema cam lecture dlm kelas landscape.. ngeh3) yang telah klana snap masa cuti-cuti melencong di malaysia...

bunga-bunga malaysia
Cannonball Flower aka Bunga Peluru Meriam (fuhh.. dasatnya nama dia.. huhu) amik kat Botanical Garden, Penang.
 
bunga petunia
Ekceli klana xberapa pasti sangat nama bunga ni.. mungkin dalam genus petunia. tapi kaler n bentuk kelopak ada iras-iras bunga senduduk, cuma pistil dia agak pendek sikit. lokasi : Muzium Taiping 

bunga petunia
lagi group of red petunias... kaler bunga yg terang kontras dgn warna daun... ni di perkarangan hotel grand continental, cameron highlands...

bunga tahi ayam
Rasanya bunga ni biasa-biasa jak, orang panggei bunga taik ayam kan.. nama saintifiknya.. Lantana Camara. cuma, bila ada encek rama-rama orange tu hinggap, baru nampak luar biasa cantik siket.. ehehe.

bunga raya
adakah ini spesis bunga raya hybrid? ouwhh.. mungkin ya, klana xberapa pasti... akan tetapi.. kelopak berbentuk kerinting n berkaler pink itu.. bagi ku sangat lah cantek n menawan sekali..

yg ni klana pasti sangat-sangat...hehe.. ni memang dua kuntum bunga raya.. di Cameron Highlands..

bunga raya
lagi genus hibiscus...di perkarangan masjid selat melaka (malacca straits mosque)... bunga raya ni macam-macam jenis kan, yang nie cam bunga kebangsaan tu, cuma daun dia capuk-capuk merah hijau...

bunga lily
bunga bakung atau lily (lilium) jingga.. bunga yg paling klana suka selepas bunga mawar... kata pengkaji bunga, mawar simbol kecantikan n lily kesucian.. betul ke maksud dia camtu?? kalau perasan, dalam pic kat atas ada seekor sang rama-rama 'rajah broke' sedang hinggap pd bunga-bunga tu.. haipp2..

bunga melur
Bunga Melur (nama saintifik: Jasminium Sambac).. berbau harum, banyak kegunaannya dalam bidang perubatan, kosmetik dan upacara2 agama.. antara jenis tanaman bunga yang femes sebagai penghias laman rumah.. termasuklah di rumah bonda terchenta ku... hehe


update: 08hb Jun 2012

bunga teratai
bunga teratai. atau setengah org panggil bunga seroja, mana satu yg betul, entah lah..huhu. snap kat tasik chini, pahang.

sepit udang
heliconia aka sepit udang... dpt nmpk tak sekor belalang dah kena sepit dah..hehe

updated 09.11.12

orkid hyrid
orkid hybrid..dgn kaler terang n kontras, pasti semua peminat bunga ingin memiliknya, so awesome!

orchid hybrid
lagi orkid hybrid, dgn kaler purpel yg lembut, i loike..

bunga daisy
 bunch of daisy flowers, cantek sebagai hiasan taman atau letak atas meja dalam rumah.

marigold flower
daisy purpel

marigold? daisy?? or chrysanthemum (kekwa)???... cuba teka (~_^)v

limau nipis
selingan.. limau nipis paling mahal in da earth..sebijik harga dia RM50 hinggit..huhu, nak beli tak..hehe

10 ulasan:

Mrs.Yie berkata...

bunga rata hybrid paling cantik.. :)

klANA berkata...

~Mrs. Yie~ yeps.. stuju.. tengs singgah n komen \(^o^)/

OUTBOUND TRAINING DI MALANG berkata...

selamat pagi sahabat..

sedikit berbagi inspirasi pagi..

"belajar dari filosofi semut:
sesibuk apapun ia mencoba bertanya tentang kabar saudaranya atau hanya sekedar melempar senyum.
sebab senyum adalah hiasan terindah dari setiap raut muka seseorang.."

sudahkah anda tersenyum dengan saudaramu?

mari berbagi semangat pagi serta senyum terindah kita untuk meyambut pagi hari yang indah ini..
kami tunggu kunjungannya ya http://www.nolimitadventure.com/

Inimitable Me =) berkata...

awesome.. suka gn pic bunga ni.. ^.^

Fie A berkata...

Gambar ke-4 tu bunga Marigold (x bau busuk)

bunga Tahi Ayam (bau busuk)-
http://ms.wikipedia.org/wiki/Pokok_Bunga_Tahi_Ayam

Arul Kc berkata...

Gambar ke 4 tu dikenali sebagai Tagetes patula sbg nama saintifiknya atau nama tempatannya Marigold ..lebah, rama2 mmg suka kt bunga ni. Bunga ni juga tergolong dlm annual plant.

Arul Kc berkata...

Gambar ke 4 dikenali sebagai Tagetes patula sebagai nama saintifiknya

Cik Itah@RRP berkata...

cantiknya bunga..suka!

sue suria berkata...

Salam.....love bunga raya.dah follow awak..jom follow blk

Umminh (Nani Shuhada Sehat) berkata...

Info yg berguna.. Terima kasih

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Real Time Web Analytics