Resepi Spaghetti Simple - Kuah Pedas

resepi spaghetti
assalam. puasa dah tinggal beberapa hari lagi. uols berbuka dengan apa kalau time puasa ujung-ujung ni? kalau klana, time camni selalunya, untuk juadah berbuka, biasa buat lauk pakai tunjuk jer.. pling, pling dah siap atas meja ayam percik, nasik kerabu dengan kuih tepung talam ubi kayu, air tebu semua siap sekali..  komplit satu pakej hahaha.. magik ehh, macam mana tu klana.. cer citer, cer citer??  haaish, tak yah guna kayu magik macam hermione pakai tuh.. encek bazar bin ramadhan kan ader.. bawak duit gi tunjuk je nak yang tu, nak yang ni... senang kan... heheheh.

tapi, ari ni, tak semena-mena datang angin semangat berkobar-kobar nak turun dapur... yelah, asyik gi jumpa en bazar je, boring lah. lagi pun, semenjak 2 menjak 3 menjak ni, tekak meraung-raung, mengidam nak makan spaghetti lah pulak. tapi, mana nak cari spaghetti kat bazar, kan3.. so, nak tak nak kena lah jadi chef kejap. dah lama tak buat spaghetti ni. selalunya, cara simple kita pakai sos ready made yang dalam botol tuh.. alah, semua tau kan brand **tutttt** yang femes tu. masalah nya, dah jemu dah dengan rasa sos dia yang pure italian tu... masam dan tak pedas. oleh kerna itu, klana terpikir nak buat kuah spaghetti homemade yang simple dan pedas... resepi dia camni:

cara buat spaghetti
Bahan Dan Cara Memasak Kuah:

A. Bahan-bahan (anggaran untuk 5 - 6 orang makan)
1. 3 ulas bawang merah (tumbuk lumat).
2. 3 ulas bawang putih (tumbuk lumat).
3. 2 sudu cili kering (rendam dan kisar/blender halus).
4. 5 biji tomato segar yang ranum (kupas kulit, buang biji, blender isi hingga lumat).
5. 1/2 ulas bawang holland (potong dadu).
6. 250 g daging lembu segar (hiris kecil/nipis).
7. 4 biji cendawan butang segar (hiris nipis).
8. sedikit serbuk oregano.
9. sedikit garam.
10. 1/2 sudu besar gula.
11. satu sudu besar tepung jagung.

B. Cara-cara memasak
masukkan sikit minyak masak. jangan banyak, nanti kuah berminyak, tak sedap, nampak tak menarik! minyak dah pijar, masuk bawang merah dan bawang putih. dah naik bau, masuk cili kering. tumis lagi. sambil kacau, masuk garam. agak-agak nak garing cili, masuk daging. kacau lagi. biar daging agak setengah garing. kemudian, masuk pes tomato segar tadi. kacau sebati. kecilkan api. biar sampai campuran tomato tadi agak kering air dia. masukkan 2 gelas besar air. salah satu gelas tu dah dibancuh dengan tepung jagung. tujuan untuk bagi pekat kuah spaghetti. bila daging dah empuk, boleh lah masukkan bawang holland, cendawan dan last sekali tabur serbuk oregano dan gula. masak sampai kuah jadi pekat. masa nak berbuka nanti, boleh letak hirisan salad, lada benggala dan tabur parmesan cheese kat atas spaghetti.sedap!

2 ulasan:

Mak lagenda berkata...

Lama x nampak klana dimana2. Ada dah setahun 2 kot..

Btw, spagetti tu mmg nampak sedap. Ada sentuhan Msia disitu

klANA berkata...

~Mak Lagenda~ sbnrnya, sy majuk kt seseorg..hehe, xder lah <---juz gurau.

tu la, selalu mkn spaghetti pure italian yg xpedas.. sesekali nk cuba try malaysian lak.. (^o^)v

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Real Time Web Analytics