Pemandangan Indah - Gambar Air Terjun Iguazu

Air Terjun Iguazu (Iguazu Falls) antara air terjun tercantik di dunia. Lokasinya di sempadan negara Brazil dan Argentina. Ia merupakan satu sistem di mana mengandungi 275 air terjun sepanjang 2.7 km, terletak di sungai Iguazu.

Sesetengah air terjun tersebut berketinggian 82m (296 kaki) dan majoritinya 64m (210 kaki). Paling menarik sekali adalah air terjun berbentuk U yang digelar 'The Devil's Throat'. Tingginya 82m dan lebar 150m.

Lebih tinggi dan dua kali ganda lebih lebar dari Air Terjun Victoria, Iguazu Falls terbentuk hasil dari letusan gunung berapi yang mengakibatkan retakan besar di permukaan bumi. Semasa musim hujan pada bulan November - Mac, jumlah aliran airnya ialah sebanyak 12,750 cubic m sesaat.

Eleanor Roosevelt, isteri presiden ke 32 Amerika Syarikat mengucapkan: 'poor Niagara' bila pertama kali melihat air terjun Iguazu yang mengagumkan ini...



12 ulasan:

paDel berkata...

huuuiiii......cantek gile....kalau la buleh picnic kt tepi air terjun tu kan besh

Myra Jay berkata...

air terjun iguazu ni merupakan salah 1 daripada 10 tempat tercantik di dunia

~ Lady ell ~ berkata...

ciptaan Allah mmg menakjubkan..boleh mandi tak kat situ...heheh kalau nk maut silalah ekk.

FiZ berkata...

subhanallah....cantik yang amat.

shark berkata...

pergh...
ini baru namanyer amik gambar..
suma nampk
nice ler

KuBi berkata...

wow wow wow lawanya airterjun

kelana fana berkata...

~Padel~ tebing kat situ curam bangat.. dpt tgk jeks.. ade pelantar tinjau disediakan..

~Myra~ thx 4 da info.. :)

~Lady~ tak blh mandi.. tdk dibnrkn sma2 sekali.. air nya sgt2 drs.. pegi utk tgk n ambik foto blh..

~Fiz~ kalau la dpt pegi.. best!

~Shark~ skdr kongsi2.. en google yg kasi.. hihik

zmah berkata...

Cantik betul lah...

thomas berkata...

terlalu cantik dan luas,
ini kalau pakai wide angle lens pun tak dapat semua.

Hairil Rizal berkata...

Subhanallah!

Kalo duduk situ mesti kena pakai baju hujan tiap tiap hari :)

fathiah berkata...

cantek nye ciptaan tuhan

Amri Abd Rani berkata...

Semua memuji..cantik, indah.
entah bagaimana cantik dan indahnya Firdausi nti..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Real Time Web Analytics