Kenangan Silam - Memelihara Hamster

Ni kesah 2 tahun lalu. Masa tu dah boring dok memerap kat rumah. Lalu time tu otak start aktip berpikir aper nak buat. Pling.. idea dah mari. Kelana ajak mak ronda-ronda kat pekan. Pegi lah kami ke pekan pagi-pagi morning tuu.. Dah puas pusing, window shopping, pekena laksa power kawan mak kat simpang dekat pejabat pos.. ntah cam mane on der way nak balik, tergerak atie ni.. singgah kat pets shop uncle.. kunun-kunun nak beli ikan la.. tambah koleksi dalam aquarium kat umah..

Dan di kedai uncle lah pandangan pertama ku berputik..cewah, bukan dengan saper-saper pon.. tapi dengan sepasang haiwan chomel bangat.. yang akhirnya mengubah rutin hidup kelana buat seketika.. jatuh chenta dengan hobi baru.. memelihara hamster.

Uncle suruh ambik yang jenis dwarf hamster. Tapi kelana tak minat sebab kecik sangat. Lagi pown uncle bagitaw jenis dwarf nie tak boleh bawak main.. kuat mengigit u... Kelana pilih jenis biasa.. bebulu panjang. Jenis ni boleh bawak keluar sangkar..coraknya cantik... macam-macam kaler ader, tompok itam putih, kelabu, etc. akhirnya sepasang hamster jadi pilihan kelana. Betina kaler cokelat.. jantan kaler kerim..

Sebetui time tu kelana blur ya amat blur ngan pelihara hamster ni. Serius memang tak prepare n tak jangka pon nak pelihara hamster. Suddenly lah omputeh cakap. Ingat boleh bawak balik belenggang camtu jerkk.. rupa-rupanya.. 

Haiya.. adek ooo.. manyak lagi u kena beli lorr.. sangkar besi, bekas makan, bekas khas isi air minum, serbuk kayu, roda untuk hamster main, rumah hamster, vitamin, shampoo untuk bersihkan bulu dan paling penting.. makanan hamster dalam bentuk campuran (palet, kuaci, jagung, gandum, kacang ijau, soya, etc).. wheww.. kopak dekat 200++ hingget jugak la duit akuh. uncle senyum, tapi mak  pulak jeling-jeling majer jer time tu.. membazir duit hang ni kelana oii.. owhh bonda ku sayang.. anakanda dah terpikat, nak wat camner lagik..

Maka bertambah lah ahli keluarga kami. Kaler cokelat tu cik puan comey nama dia.. kaler kerim belang putih si hubby.. panggei nama handsome.. comey + handsome.. baru ngam.. hihiks. Maka bertambah lah keje kelana kena buat.. bizi nengok makan minum dorang setiap hari.. kendian sibuk cari info dalam tenet tentang cara pelihara hamster ni..

Bagi sesaper yang berminat nak bela, nak kongsi siket info n tips yang kelana taw tentang haiwan kecik dan comel nih:
  • hamster haiwan nocturnal. sama cam tikus biasa. means.. nak tengok dorang aktip, main roda pusing dan bergurau senda hanya pada waktu malam. Siang hanya melepak tidog, tidog dan tidog. Bangun pun untuk makan or minum jeks.
  • tak silap kelana hamster dari german word.. hamstern bermaksud 'to hoard'. Memang kena pon, coz dorang ni ader habit pelik.. semua mende yang nak dimakan akan disumbat full house dalam pipi dorang. Kendian bawak masuk dalam rumah... bukan makan semuanya, cikit jer dia makan.. yang lain sorok.. tutup dengan habuk kayu bagi orang lain tak nampak. kekadang tergelak sensorang ngan gelagat comel n handsome tu. comel sumbat kuaci, jagung sampai pipi penuh gedembol.. pastu gi sorok. si hubby dia pulak, dapat jumpa... sumbat dalam pipi, bawak balik ke dalam bekas makanan. tu lah keje dorang tiap-tiap ari.. kihkihk :D
  • Selain makanan kering.. hamster suker sayur n buah. paling suka carrot, celery, lettuce n apple. if bagi apple, asingkan bijik dulu.. sangat tosik jika hamster termakan. Ketika n lepas pregnant, bakal si ibu tuh elok bagi putih telur rebus n cheese.. tak perlu banyak, agak-agak 2 or 3 cubit sehari dah cukup. nanti lahir anak yang sihat montel, susu ibu pun banyak.. carrot bagos bagi tiap-tiap ari.. bulu hamster nanti cantek berkilat memancar-mancar..hihii.
  • hamster haiwan yang kuat cemburu. hanya boleh bela sepasang hamster jer dalam satu-satu sangkar.. mereka takmaw idup bermadu.. if lebey dorang akan gadow.. beperang hingga cedera berdarah-darah. Untuk si ibu pulak.. bila dah start nak pregnant.. anak-anak dia seblom nie kena asingkan cepat-cepat.. tidak dia akan serang jugak.. heipp2
Tak sampai sebulan bela comey ngan handsome.. maka lahir lah 4 ekor anak dorang. Exicted sangat masa nie... kelana dah menjadi penternak hamster yang berjaya.. hurayyy! Bertambah-tambah sibuk kelana... n bertambah-tambah leteran bondaku sayang.. ye lah dok sibuk dengan hamster yang makin banyak, keje-keje lain dah terabai dah..
Bila makin membesar.. bertambah pulak budget untuk dorang. Serbuk kayu dari satu paket sebulan.. dah jadik 2 paket. Habuk kayu nie penting.. bagi hamster selesa tinggal dalam sangkar. Untuk panaskan badan dorang gak. Bila tido.. dorang suke kambus badan dengan serbuk kayu ni. Kena tukar seminggu sekali bila dah kotor.. selalunya sebab kencing.. eeee.. kencing hamster yang tak dapek nak nolong.. manyak mucuk ooo.. :P
Sebulan pas 1st generation lahir.. comey beranak lagi.. kali nie 11 ekog.. tu dia aihhh.. teruk akuh nak bagi mamam.. anak-anak hamster nie cepat besag.. dorang menyusu badan mak dia dalam seminggu.. pastu dah boley makan dah.. foto atas tuh masa umug 3 minggu.. time nie.. lagi-lagi la kuat makan.. cepat jer stok dorang abisss... 

Tak tahan.. budget sebulan tok hamster jer kat seratus.. masa untuk tumpahkan kaseh sayang berjam-jam kena  bagi perhatian.. mak pulak dah jadi pengacara melodi dah.. aduii.. last sekali kelana amik keputusan jual anak-anak tu kat uncle pets shop. Sekor 5 hinggit. Duit tuh dapat tampung beli keperluan hamster. bergitu lah generasi demi generasi si comey n handsome.. hingga pada suatu ari 6 bulan lalu... kelana bangun tidog.. kelana tengok si hansome tu tidog tak bangun-bangun lagik.. T_T.. sob.. sob.. pastu tu menyusul si comey.. pastu anak-anak dia.. dorang kena wabak hamster kots.. coz kat idung kluar cecair jernih cam hingus...

Skang projek perternakan hamster kelana da tersadai.. pasni nak bela lain lah... nak bela kuceng pulak.. boleh kan makk.. ngeee~

12 ulasan:

paDel berkata...

comei nya....uhuhu...suke maen2 hamster..tapi tak larat la nak bela..

kelana fana berkata...

~Padel~ yeps.. mcm2 aksi.. leka tgk.. blh msk dlm bola khas utk hamster.. biar dia golek2 dalam rumah.. mmg lama2 x lrt nk bela.. cpt mbiak.. kjp jdk byk..huhu..

Mieja@2001 berkata...

ya ampon......sangat comel......byk ekor plak tu:):)

kelana fana berkata...

betuii.. foto tu umur 3 minggu, kalau yg dah 4 minggu lagih comelll.. bulu da pjg btl2.. tapi time tu takder plk terpikir nak snap gmbr utk kngan :(

awin nurin berkata...

banyaknya!!!! itu semua kelana punya ka??? huhuhuhu....somel la...nk sekor....huhuhuh

awin nurin berkata...

ops....dh arwah rupanya....kesian...kena selsema....

kelana fana berkata...

~Awin~ mmg tsgt comel hamster ni awin.. nak2 yg msh kck rmaja lagi.. tu la.. dah bela btawun2.. brakhir dgn tragis sekali.. T_T

Asma Haha berkata...

dulu saya penah bela hamster...dia senang beranak...adalah dekat 10 kali dia beranak...tp semua mati...tap yg kali ke 10 beranak barulah anak dia hidup..tu pon dar 10 ekor 2 je yang idup...ngape ek>

kelana fana berkata...

~Asma~ hurmm.. mgkin byk faktor kut.. psgan hamster mula2 sy bela yg beli kt pets shop ok.. sng mbiak.. kmudian generasi ank2 dia bila biar bsr dn bgi bkwn, dah ssh nk mbiak.. mkin gen dah tak kuat. satu lagi yg sy phatikn masa tu, ibu2 yg baru tu mcm tak minat nk bela ank dia yg baru lahir.. baby2 tu nk pegi bwh perut mk dia.. dia lari tak bgi ank2 dia mnyusu..lama2 ank mati lapar.. lagi satu thru pglaman sy spjg bela hamster ni, if hamster tu byk ank, then tiap2 ari sy bgi putih tlr rbs or cheese, insyaAllah... semua ank2 tu dpt mbsr dgn sihat.. bulu pun ctk2.. ekceli sy ader 3 sgkr bsr, each sgkr sy bahagi kpd 2
bah.. jdi sy dpt bela 6 psg srntk.. alhamdulillah sekali jual ank dia kt pets shop, kekdg smpi pnh 20 ekr ++.. hihii.. smpi uncle pets shop tu knl dgn sy.. siap psn if ader hamster tel dia.. :)

aima in luv berkata...

comel...... tp xsuka, bila dy kencing.. hehe bucyuk

kelana fana berkata...

~Aima~ yeps..da bucuk in da world..ngee~

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata...

GKSB xleh nak bela binatang yang berbulu cm tu...

manyak geli ooo...apatah lagi kucing hehe..

LATEST ENTRY

AKU PILIH KLCC DOWH!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Real Time Web Analytics