Haiwan Terancam - Tokek Di Gilai Pemburu Haram

Tokek... unik lah nama nie.. macam tuan empunya diri jugak.  Tapi cian kat tokek, sejak dapat publisiti media, idup dia tak tenteram.. tak privacy lagi. Dulu boleh borak-borak ngan kengkawan kat open air.. skang sosial life dah berubah. Kena sembang sorok-sorok. Ni lah akibatnya if dah fofular macam Ana Rafalli tu..

KUALA LUMPUR – Tokek atau gikgo. Apakah sebenarnya keistimewaan haiwan ini sehingga ramai pemburu mahu memiliki haiwan tersebut. Tanpa disedari ramai pemburu haram kini sanggup meredah hutan di Semenanjung bagi mencari tokek.

Tokek didakwa mampu dijual pada harga mencecah puluhan juta ringgit dan paling kurang RM20,000 bagi setiap seekor.

Ekoran kegilaan dengan harga lumayan itu, pemburu haiwan kini mula memberi tumpuan mencari haiwan tersebut di serata hutan.

Dikatakan sebelum nama tokek meniti mulut ke mulut dalam kalangan rakyat negara ini, haiwan itu terlebih sudah popular di Indonesia.

Bayangkan, tokek pernah menjadi produk perniagaan bagi penduduk yang tinggal di kawasan perkampungan miskin pedalaman Indonesia seperti di Banjarsawah.

Mereka sanggup meredah hutan dan menangkap haiwan itu.

Tokek didakwa mula menarik perhatian apabila ramai ahli perubatan China dan Korea percaya lendir daripada haiwan itu mampu merawat kanser, penyakit kulit serta pernafasan. 

kredit: kosmo

p/s: Heran jugak klana, camner nilai tokek ni boleh cecah juta-juta sekor. Logik or gimik.. entah lah. Apa pun, coz orang nak cepat kaya punya fasal, dorang akan carik sedaya upaya. Harap spesies tokek tak pupus macam hidupan terancam lain sebelum nie.. (T_T)

9 ulasan:

Hairil Rizal berkata...

Ada kot nanti yg cuba tangkap cicak rumah pastu cat bintik bintik kat badan cicak tu.

Pastu jual RM10000 sekor. Discounted rate!!

Haha!

kelana fana berkata...

~Hairil~ whew.. bez jugak idea tuh.. (^o^)v.. lagi pon, cicak rmh x msk dlm spesies terancamkn.. meh kiter tgkp cicak ramai2..hahaha \(^0^)/

atie berkata...

saya geli ngan binatang ni!geli ngan benda cicak, ular, katak..geli2

kelana fana berkata...

~Atie~ cicak tuh, kt tpk kaki dia ada 'penyedut' utk bagi melekap.. if mlekap kt kita, then dia bergrk, tu yg lagi geli.huhuhu

putERi-kAtEk berkata...

cicak kacuk dgn biawak....hahaha...

kelana fana berkata...

~Pu3 Awin~ nama manja panggei 'biacak'.. hoho..

Ju Nasir berkata...

banyak kat rumah aku :) tp kecik2 masih..

kelana fana berkata...

~Ju~ da bsr blh jual.. mahal harga dia.. atau.. lpskn lah.. biar dia bebas.. hehe (^_~)

Tokek Sabah berkata...

Salam.
semua orang nak jadi kaya cepat dan senang. termasuklah penjual dan penternak tokek. tapi bukan semua harga tokek mahal.

dari:
Zezebel.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Real Time Web Analytics