Sandwich Telur - Scramble Bercili

salam 1malaya.. pagi tadi agak rushing sket. banyak benda nak di settle kan. so, untuk brekpes, klana tak sempat beli nasik lemak bungkus daun pisang kat kedai acheh. dah tak dan nak terkedek-kedek jalan kaki.. lebih kurang 100m kat main road depan rumah tu.

bila bukak esbok, tengok masih ader sket tomato, daun salad, timun baki buat nasik ayam kelmarin. cadang nak ratah camtu jer.. makan dengan sos thousand island sedapkan.. tapi bila lihat kat kitchen bench ader telur ngan sket lagi roti gardenia yang dah nak expired.. idea nak buat sandwich telur pon suda marii.. jeng jeng!

memandangkan perot dah menyanyi-nyanyi mintak di isi, dengan sepantas power ranger (ekceli tak la pantas pon.. potong bawang masih tersiput-siput lagik.. thehe..) klana start misson menghasilkan satu resepi sarapan pagi.. sandwich telur yang agak special.. laen skit dari yang biasa.. taraa.. ni lah hasilnya..

sandwich telur scrambled bercili.. gabungan barat n timur... oit2, jangan la gelak.. dalam dunia skang nie macam2 bleh tejadi, bukan orang jer bleh mix.. kan3... hehe. ngancam tak.. wpon presentation tak macam chef wan.. tapi rasanya delicious malicious.. very good one i tell u... if nak try test cara nie.. klana share cara nak buat:
  •  3 biji telur ayam
  •  1 sudu cili kering dah dikisar
  •  setengah ulas bawang besar, potong dadu
  •  secubit garam
  •  sedikit minyak masak or marjerin
pecahkan telur dalam mangkuk, masuk kan sedikit garam, then kacau.. pastu masukkan bawang besar dan sebatikan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan satu sudu cili kisar, tumis bagi agak garing. Last, masukkan telur tadi, dan kacau2 hingga agak keras.. dah pun siap.. cepat, simple, sedap, berkhasiat, bla3.. haha!


Baki egg scramble buat sandwich tadi.. klana goreng balik bagi garing n hancur lagi skit.. yihaa. da ader lauk untuk lunch.. mungkin dinner jugak kot.. save masa n budget untuk arini... (^-^)v

nota: bila bace mastika, baru klana taw perkataan 'sandwich' nie berasal dari gelaran orang bernama John Mantagu, the Fourth Earl of Sandwich (1718-1792).. peristiwa berlaku pada malam tahun 1762, bila dia tengah dok sibok sangat berjudi, sampai tak sempat nak mamam.. lalu mintak kat waiter dua keping roti taruk daging bakar kat tengah.. dari situ orang minat dengan cara Mantagu tu.. then maka terkenal la perkataan sandwich seantero dunia.. nak detail bleh check kat link ni : http://www.wordsources.info/words-mod-sandwich.html 

10 ulasan:

cik Ladies berkata...

wah ..
memang sedap la .. !
seyes la ...

kelana fana berkata...

~Cik Ladies~ bley cuba nanti.. cuba jgn tak cuba..hihi (^_~)v

putERi-kAtEk berkata...

waaaaaaa......beshnya...kalau mcm ni, awin boleh buat tiap2 hari....hahahaha

kelana fana berkata...

~Pu3 Awin~ bez jgk camnie, blh klana dtg tpg makan sama.. ngeee (^_~)v

Hairil Rizal berkata...

Rajin orang bujang ni masak!
Eh..ops...bujang lagi ke En. Klana??

kelana fana berkata...

~Hairil~ x la.. anak da nk msk 10 dahh.. hukhuk.. (^o^)v

zmah berkata...

sarapan mewah lah ni.

kelana fana berkata...

~Zmah~ x mewah sgt..kos lbh krg 5 hingget jeps.. dpt cover lunch sekali..

sitihanisahali berkata...

yummyyyy!!!!hehe

kelana fana berkata...

~Siti~ tengs singgah n komen.. salam kenal.. (^o^)d

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Real Time Web Analytics