Kanak-Kanak Berkawan Dengan Ular Sawa Besar

Sebahagian besar kanak-kanak mengimpikan bermain dengan haiwan peliharaan comel seperti kucing, hamster dan sebagainya. Hal sebaliknya bagi Sambath Uon, kanak-kanak berusia tujuh tahun dari Kemboja yang suka bermain dengan ular sawa Burma sepanjang 15 kaki.

Ular peliharaannya bernama Chamreun (bermaksud Tuah) memasuki rumah Sambath tujuh tahun lalu ketika beliau masih bayi. Telah tiga kali cubaan ayahnya membuang ular tersebut ke dalam hutan gagal. Setiap kali dibuang, ular sawa itu akan kembali semula ke rumah Sambath.

Setelah tujuh tahun hidup bersama, akhirnya hubungan Sambath dengan ularnya semakin akrab. Bahkan kanak-kanak ini juga berjaya mengajar ular sawa betinanya melakukan beberapa tipu helah untuk dipertontonkan kepada orang-orang kampung. Orang-orang kampungnya juga dapat menerima baik kehadiran Chamreun dan menganggap ular sawa ini akan membawa tuah kepada mereka.

sumber: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/1570673/Boys-best-friend-is-a-4.8-metre-long-python.html

20 ulasan:

~Mika Darkness~ berkata...

hm... pelik ni. O_e

hentakbelipat berkata...

huyoh!!hebat gila

Eye_nee berkata...

Sekali kene ngap...aduhaii...besar cam tu...serammm....

::fadxieza:: berkata...

i nak pegang ular pun xberani..
apetah lg nk berkawan..
hehe..

kelana fana berkata...

Mika Darkness~hehe..mmg satu hobi yg pelik bin aneh ;)

Hentakbelipat~budak tu blom tau kehebatan sebnr ular tu..tunggu la siket hari nanti..haha

Eye_nee~bdn budak tu sama bsr dgn body ular tu..senang2 blh ngam tuh

Fadxieza~kalau dgn ular kecik blh kut ;)

H Y D E berkata...

aiyoo bsrnya....
bdk ni ada potensi maut kna ngap! bila2 masa ja....

Hairil Rizal berkata...

Warlord first time pegang ular ini tahun la.. sudah tua baru berani nak pegang. Itupun setakat pegang aje...

Khairul Azmi berkata...

ops...main ular???
nasib baik tak main ngn biawak..
hik3..naya nanti

puterapescado berkata...

erk...geli geleman tengok gambar ular tue...besar...serius..berani giler bdk tue...sekali kene ngap...

kelana fana berkata...

HYDE~betul..anytime blh kena ngap..spesis karnivor ttp cari mangsa..tak kira kawan atau lawan.

Warlord~ular ni time dia belit anggota bdn kita tu yg tak tahan geli tu.. ;)

Khairul Azmi~dari kecik lagi ular tu dah suka bkawan dgn budak tu..dah jadik member kamceng dah..hihi

Puterapescado~biasanya kita tengok org main dgn ular sawa..plg besar pun sebsr lengan..ni ular sawa burma, antara spesis ular sawa terbesar di dunia..mmg berani budak tu..

FloEllen berkata...

wah..beraninya budak tu..kalo akak dah lari lintang pukang..hehee

kelana fana berkata...

FloEllen~kita serupaa..hehehe

Azwan Ismail berkata...

x pyh beli katil la cmni..pegi camping plak x pyh bwk sleeping bag hehehe :)

afeezz berkata...

macam best jer tidor dalam ular tu.. hahah

zulaikha berkata...

fuyoohh.. terbaik la adik ni!!

Cybers berkata...

macam aja tuh kanak 2 :D comment balik ya :D

kelana fana berkata...

Azwan~tak berani lah tidur dgn ular tu..sedar2 nanti dah dlm bdn ular..serammm :P

Afeezz~budak tu dah biase dari kecik..mmg best, kalau tak biase..geli arrr ;)

kelana fana berkata...

Zulaikha~yepss..terbaek dr ladang tuh..hihih :)

Cybers~nanti jap..nak pikir sat..hmmm :P

smiley berkata...

makkk aiiii...gile besar ek ular nih...berkali ganda besar dari budak nih...tapi kalo bela haiwan2 macam nih...tak takut ke 1 ari nanti die ngap tuan die ek?

regards,
Triplesmiley & 1 Sweet Love

sweetty berkata...

Boleh caya ke ngan ular tu, tengah kenyang memang la dia x ngap, kalau lapar dan tuannya lupa kasi makan cam na, musuh tetap musuh, mana boleh dibuat kawan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Real Time Web Analytics