Spesies Hidupan Laut Di White Sea, Russia

Pelbagai spesies makhluk laut aneh dan menakjubkan di temui dalam Laut Putih (White Sea), Russia. Haiwan invertebrata (tanpa tulang belakang) ini hidup di laut utara yang sejuk kerana diliputi ais selama setengah tahun. Kadar kemasinan  rendah menyukarkan kebanyakan organisma laut untuk hidup di sini. Namun, masih ada hidupan laut yang menarik tinggal di persekitaran mencabar dan ekstrem tersebut.

hidupan laut
hidupan laut
hidupan lauthidupan laut
hidupan laut
hidupan lauthidupan laut
binatang laut
binatang lautbinatang laut
binatang lautbinatang laut


sumber: www.englishrussia.com/index.php/2010/07/10/wonderful-underwater-world-of-the-white-sea 

13 ulasan:

MamaYatie berkata...

sukanya tngk..paling suka gambar 1st & yg ke 10 tu..batu karang ke apa tu?

kelana fana berkata...

MamaYatie~salam mama. mmg hidupan tu nampak cam polyps yg duduk kat batu karang. cuma KF tak pasti coral blh tumbuh kat White Sea, coz kat situ airnya sejuk dan krg dpt cahaya matahari.. :)

Kak Anie berkata...

Salam Kelana...keindahan laut dalam ciptaan Yang Maha Esa begitu menakjupkan...terima kasih kerana berkongs...

kelana fana berkata...

Kak Anie~terimakasih kembali kerana singgah n komen di blog kelana :)

kelana fana berkata...

Bspotgurl~cantik dgn pebagai warna n rupa. KF hanya ambil sebahagian gambar saja. ada byk lagi. blh berkunjung dgn c&p link yg KF bagi tu :)

xplorer berkata...

salam. saya pernah tgk personally binatang dlm gambar no2 masa kat underwaterworld bangkok n singapore.mmg unik binatang ni kena letak dlm akurium khas yg disejukkan

kelana fana berkata...

Xplorer~best nya dpt tgk betul2..nampak macam sotong haiwan tu :)

HANI berkata...

Indahnya ciptaan Allah...bila lah nak dapat tgk yg reality...

xplorer berkata...

binatang tu sebenarnya kecik je , less than 1 cm

Yuni Aisyah berkata...

Subhanallah..cantiknya ciptaan illahi...kagum sungguh...cantik sgt..

kelana fana berkata...

Xplorer~waa..kecik nya. dlm spesis plankton agaknya...

Yuni~mmg mengagumkan..dgn jumlah spesis yg terbilang jenisnya..subhanallah!

BATU BERSURAT berkata...

Waaaa...cutenyee!!!
Masyaallah...ni kalau kita lihat dan hati terus mengaitkannya dengan kebesaran Allah, pahala berganda2 ni. Tambah lagi Ramadhan... :D

kelana fana berkata...

Batu Bersurat~mudah2an..sama2 kita menjadi insan ulul albab. sentiasa berzikir pabila melihat kehebatan ciptaaNya di alam semesta ini, insyaAllah. thnx coz singgah n komen kat blog sy nie :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Real Time Web Analytics