Penemuan Spesis Katak Terkecil Asia Di Sarawak

Spesies katak terkecil Asia telah ditemui baru-baru ini di Taman Negara Kubah, Sarawak. Ukuran saiznya hanya sebesar kacang pis dan telah dijumpai oleh dua orang saintis, Indraneil Das dari Universiti Sarawak Malaysia serta rakan sekajiannya, Alexender Hass dari Universiti Museum Zoological Hamburg.
Dalam penulisan ilmiah pengkaji berkenaan yang diterbitkan dalam jurnal Zootaxa baru-baru ini mengelar katak tersebut sebagai "the Old World's smallest frog and one of the world's tiniest". Ukuran panjang katak betina hanya 16mm, manakala jantan lebih kecil iaitu antara 10-11mm. Sesuai dengan bentuk badannya, spesies baru berwarna coklat ini diberi nama "Katak Matang Bermulut Sempit".

sumber: www.ibnlive.in.com

7 ulasan:

~Mika Darkness~ berkata...

keciknye... ni kalo main pijak2 ni msti sonok. huhu... xD

Hairil Rizal berkata...

Hayo.. senang2 aje ingatkan dia anak katak. Kecik bebenor tu..

Warna-Warni berkata...

cuba eja katak terbalik...:)

kelana fana berkata...

Mika~ masa kecik2 dulu sy suka kumpul anak katak byk2, simpan dlm balang kaca..suka tgk sbb comey :)

Warlord~ berudu dia tentu lagi kecik pd tu :D

Warna~ mmm..eja katak terbalik masih tetap jadi katak kan..ker guane.. ;)

cik plankton berkata...

kecik sgt...xnmpak xD

MamaYatie berkata...

comey nama dia..mulut sempit..kakakaka

kelana fana berkata...

Cik Plankton~ sgt2 kecik, bandingannya hanya sebsr kacang pis aje..kira teliti betul saintis2 tu kan..kecil camtuh pun diorang blh jumpa.. :D

MamaYatie~ hihih..mmg mulot dia runcing Mama..best aah kalau dpt bela.. ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Real Time Web Analytics